Alfa lipoična kislina (ALK) je ena najučinkovitejših kozmetičnih sestavin v boju s staranjem, prostimi radikali in vnetnimi procesi, kar jih poznamo danes. Naravno se nahaja v celičnem mitohondriju in je del encimskega sistema, ki pomaga pri tvorjenju energije.

ALK je kar 400-krat močnejša od vitaminov E in C skupaj, čeprav sta oba vitamina znana kot zelo učinkovita antioksidanta. Poznamo jo kot »univerzalni antioksidant«, saj je topna tako v vodi kot v maščobah, zato prodira tudi skozi lipidne plasti kože in se bori s prostimi radikali tako v celični membrani kot tudi v njeni vodeni notranjosti.

Raziskava, objavljena v British Journal of Dermatology, je ugotavljala učinke ALK na obrazih 33 žensk v srednjih letih. Te so na polovici obraza dvakrat dnevno 12 tednov uporabljale 5% ALK, rezultati pa so pokazali občutno, kar 50% izboljšanje gub in gubic ter nezaželene teksture.

Alfa lipoična kislina The Ordinary

Učinki alfa lipoične kisline na kožo

Uporaba alfa lipoične kisline v lepoti je izjemno vsestranska – lahko jo dodamo v kremo za nego kože okoli oči, da zmanjšamo temne kolobarje in zabuhlost, odpravimo zabuhlost obraza, zaradi protivnetnih lastnosti pa z njo napademo tudi rdečico. ALK oža pore in koži daje zdrav sijaj, je odlična za zmanjšanje opaznosti gub, ker uravnava izločanje dušikovega monoksida, ki nadzira prekrvavitev kože, pa prebudi utrujeno kožo in ji povrne sijaj. Ker pomaga pri razgradnji ogljikovih hidratov, poveča količino energije v celicah, zato je koža napeta in pomlajena.

ALK se pogosto uporablja tudi za odpravljanje brazgotin, zato je primerna za nego kože z brazgotinami od aken. ALK lahko pripomore k povečanju ravni medceličnega glutationa, še enega pomembnega antioksidanta, ter boljšemu zadrževanju vlage. Poleg tega preprečuje nastanek vnetnih citokinov, uničuje poškodovan kolagen ter preprečuje povezovanje sladkorja in kolagena (proces, ki ga poznamo kot glikacijo), ki povzroča zatrditev kože, gube in staranje.

Kako vključiti alfa lipoično kislino v nego obraza?

Linija The Ordinary ponuja alfa lipoično kislino v izjemno visoki, 5% koncentraciji, ki je na tržišču zelo redka. Ker je izdelek tako koncentriran, lahko kapljico ali dve vmešamo v svojo običajno nego, lahko pa jo uporabimo tudi povsem samostojno, po uporabi izdelkov na vodni osnovi in pred olji ali kremami. Če jo uporabljamo samostojno, lahko draži občutljivo ali poškodovano kožo. Uporabljamo jo 2 do 3-krat tedensko.