Na Redditu ji pesnijo hvalospeve, saj naj bi nekatere uporabnice že po treh dneh uporabe opazile, da so se po letih borbe z aknami na njihovi koži prenehali pojavljati novi mozolji, a kljub temu ostaja nekakšna mala lepotna skrivnost. Azelaična kislina je zaenkrat v kozmetiki, ki je dostopna brez recepta, še precej redka, saj jo je težko formulirati v izdelek z gladko teksturo, a njeni učinki so tako neverjetni, da smo prepričani, da za naslednjim ovinkom že prihaja čas njene slave.

Kaj je azelaična kislina?

Azelaična kislina je naravna snov, ki jo pridobivajo iz žit, na naši koži pa jo proizvajajo mikrobiomi, zdrave bakterije in glivice, ki živijo na naši koži.

Iz kemičnega vidika je azelaična kislina dikarboksilna kislina, koži prijazna kislina, ki deluje kot nežen luščilec, odmaši pore in gladi površino kože. Poleg tega odpravlja rdečice in izboklinice ter deluje antioksidantno.

Azelaična kislina in akne

Azelaična kislina naj bi v boju z aknami delovala enako učinkovito kot benzoil peroksid in bistveno učinkovitejše kot antibiotiki. Ker uravnava proces luščenja kože, zmanjšuje količino odmrlih kožnih celic, ki se nabirajo v porah in jih mašijo, poleg tega pa deluje še antibakterijsko in uničuje bakterije, ki povzročajo izbruhe aken, ter protivnetno, zato daje dobre rezultate tudi pri resnejših oblikah aken. Ker ne vpliva na količino sebuma, ki ga proizvaja naša koža, temveč zgolj zmanjša količino prostih maščobnih kislin, ustvarja okolje, v katerem se ne razraščajo bakterije ali glivice – zaradi tega je tudi učinkovito zdravilo za glivične akne in druge težave, povezane z malasezijo (seboroični dermatitis, ekcem, luskavica, prhljaj…), ki je je posledica z visoke stopnje prostih maščobnih kislin na koži.

The Ordinary azelaična kislina

Azelaična kislina in hiperpigmentacija

Azelaično kislino lahko uporabljamo tudi za svetlenje temnih madežev, ki so običajno posledica izpostavljenosti soncu, zaradi katerega se pigment melanin kopiči v obliki madežev in peg.

Azelaična kislina in rosacea

Čeprav je azelaična kislina izjemno učinkovita v boju z aknami, jo je ameriška FDA primarno potrdila za zdravljenje rosacee. Raziskave so pokazale, da azelaična kislina v koncentraciji 15% po 6 mesecih uporabe učinkovito odpravlja simptome rosacee, učinkovita pa je tudi v nižjih koncentracijah.

Azelaična kislina kot antioksidant

Vsestranska azelaična kislina ima poleg naštetih blagodejnih učinkov na kožo tudi antioksidantne lastnosti.

Kako se azelaična kislina razlikuje od drugih kislin?

Kisline imajo tako skupne točke kot pomembne razlike. Čeprav lahko azelaična kislina ob pravem pH izdelka pomaga pri luščenju kože, v tem opravilu ni kos glikolni kislini, po drugi strani pa ima v primerjavi z njo številne prednosti.

Ker azelaična kislina uničuje bakterije, povezane z aknami, za razliko od drugih kislin (salicilne, glikolne…) zelo dobro učinkuje na cistične akne. AHA in BHA kisline prav tako niso enako učinkovite pri izboljšanju teksture kože.

Da bi združili najboljše obeh svetov, lahko azelaično kislino uporabljamo v kombinaciji z AHA in BHA kislinami – na primer izmenično vsak drugi večer.

Izbira pravega izdelka z azelaično kislino

Večina raziskav z azelaično kislino je bila izvedena s koncentracijo, višjo od 10%, ki je na voljo le na recept, a azelaična kislina je lahko izjemno učinkovita tudi v nižjih koncentracijah. Pri izbiri izdelka moramo biti pazljivi, da je njegov pH okoli 4,9, kar zagotavlja optimalen učinek.

The Ordinary azelaična kislina je na voljo v koncentraciji 10% v kremni, negrudasti formuli s pH med 4 in 5.