Hialuronska kislina je hialuronska kislina, morda razmišljate – resnica je precej bolj zapletena.

Hialuronska kislina je naravno prisotna v našem telesu, svoj sloves med kozmetičnimi sestavinami pa si je zagotovila z dejstvom, da nase veže tudi do 1000-krat toliko vode, kot je njena teža. Tako lahko kožo čudovito navlaži in jo napne, a le, če je uporabljena pravilno.

Pozitivni učinki hialuronske kisline na našo kožo segajo tudi veliko dlje, saj:

 • Ohranja kožo elastično
 • Preprečuje vnetja
 • Obnavlja oslabljen zaščitni plašč kože
 • Odpravlja gube, ki nastanejo zaradi izgube tekočine
 • Ker napolni kožo, je ta bolj napeta

 

The Ordinary hialuronska kislina

Polovica hialuronske kisline, ki je prisotna v naših telesih, se nahaja v naši koži, v osebi, ki tehta 70 kilogramov, pa je najdemo okoli 15g, od tega se je 5g dnevno nadomesti. Hialuronska kislina lahko tudi zelo hitro propada – v koži ostaja le nekje do en dan. Ker se hitro razgradi, se hialuronska kislina v telesu neprestano obnavlja, a naše sposobnosti regeneracije z leti upadajo. Da bi čim učinkoviteje zavrli proces staranja, moramo dovolj zgodaj pričeti nadomeščati njeno pomanjkanje.

Pri izbiri izdelkov s hialuronsko kislino pa moramo biti še posebej previdni. Če so molekule hialuronske kisline prevelike, namreč ne morejo prodreti v kožo in tako obtičijo na povrhnjici. Tukaj, namesto da bi vlago privlačile v kožo, to celo črpajo iz nje in povzročijo več škode kot koristi. Težava je še posebej opazna, če se zadržujemo v prostorih s suhim zrakom, saj hialuronska kislina tukaj vlago najde le v koži (v vlažnem okolju lahko vlago črpa iz zraka).

Na srečo za to težavo že poznamo rešitev – hialuronsko kislino z različnimi molekularnimi masami. Odličen trik pri uporabi hialuronske kisline pa je, da jo nanašamo, ko smo ravno stopili izpod tuša v kopalnico, polno vlage in pare. Tako lahko HA nase veže vlago iz zraka in učinkovito vlaži kožo.

Razlika med hialuronsko kislino in natrijevim hialuronatom

Natrijev hialuronat je vodotopna sol hialuronske kisline, ki ima manjše molekule od HA, zato bolje prodira v kožo in doseže globlje plasti dermisa. Ko v kozmetiki govorimo o hialuronski kislini, gre običajno za natrijev hialuronat, čeprav ne gre za identično sestavino.

Druge oblike hialuronske kisline

Poleg najpogostejše oblike hialuronske kisline poznamo še druge oblike, ki imajo številne prednosti in lahko bistveno izboljšajo delovanje izdelka (za lažje branje deklaracij smo uporabili INCI imena):

 • Sodium Butyroyl Hyaluronate – je izjemno stabilna oblika hialuronske kisline, ki je mnogo bolj odporna na encime in razgradnjo od običajne hialuronske kisline, zato v koži ostane občutno dlje časa, hkrati pa zelo dobro prodira v globje plasti kože.
 • Sodium Hyaluronate Crosspolymer – gre za hialuronsko kislino, vezano na polimere, zaradi česar ostaja v vrhnjih plasteh kože in zagotavlja površinsko hidracijo ter na koži tvori zaščitni film, ki v kožo oddaja vlago dlje časa.
 • Hydrolyzed Sodium Hyaluronate – HA z izjemno nizko molekularno maso.
 • Pseudoalteromonas Exopolysaccharides – alternativa HA, pridobljena iz morskih rastlin.
 • Tamarindus Indica Seed Gum – še ena rastlinska alternativa HA.

Pomožne sestavine, ki spodbujajo nastajanje HA

 • Hydrolyzed Yeast Extract – Spodbuja sintezo HA v koži.
 • Disodium Acetyl Glucosamine Phosphate – raziskave kažejo, da v le 2 dneh poveča količino HA, ki jo proizvaja naše telo, za 282%.
 • Tetradecyl Aminobutyroylvalylaminobutyric Urea Trifluoroacetate – poveča sintezo HA za do 300% in izboljša kakovost kolagena.
 • Tremella Fuciformis Sporocarp Extract – je pravzaprav polisaharid, ki je del HA in zadržuje še več vlage od HA.

Hialuronska kislina

The Ordinary, Hylamide ali NIOD – katera hialuronska kislina je prava zame?

Glede na osvojeno znanje lahko sedaj podrobneje pogledamo tri izdelke s hialuronsko kislino in primerjamo njihovo učinkovitost ter uporabljene tehnologije:

THE ORDINARY HYALURONIC ACID 2% + B5

Naj vas cena ne zavede – kljub izjemni cenovni dostopnosti so pri podjetju Deciem poskrbeli, da njihova The Ordinary hialuronska kislina vsebuje molekule različnih velikosti. V izdelku najdemo hialuronske kisline s 3 različnimi molekularnimi masami, ki prodrejo v vrhnjo, srednjo in spodnjo plast kože. Pomembno je, da jo redno nanašamo (idealno dvakrat dnevno), saj ne vsebuje dodatne okrepitve, ki bi preprečila hitro razgrajevanje hialuronske kisline v koži ali snovi, ki bi spodbujale njeno naravno sintezo v koži. Priporočamo, da jo v kožo »zaklenete« tako, da čez njo nanesete vlažilno kremo. Dodan vitamin B5 hialuronski kislini priskoči na pomoč pri vlaženju in pomirja vnetja ter ščiti kožo.

HYLAMIDE BOOSTER LOW-MOLECULAR HA

Vsebuje 5 različnih hialuronskih kislin, vključno s hidrolizirano HA ter predhodnik HA, ki spodbuja kožo k naravni sintezi HA. Hylamide Booster Low-Molecular HA tako prodira v vse plasti kože in zagotavlja dolgotrajnejše vlaženje na vseh ravneh, tudi na sami površini kože, kjer ustvarja zaščitni film, saj vsebuje Sodium Hyaluronate Crosspolymer.

NIOD MULTI-MOLECULAR HYALURONIC COMPLEX MMHC2

NIOD MMHC vsebuje tudi kar 15 oblik hialuronskih spojin, hialuronskih predhodnikov in podporne tehnologije v peptidnem sistemu dostave. Poleg različnih oblik hialuronske kisline vsebuje predhodnike hialuronske kisline, ki spodbudijo njeno naravno nastajanje v koži in slednjega povečajo tudi za 300%. Hkrati v njem najdemo tudi 1% prave hialuronske kisline, kar je v svetu kozmetike izjemno redko. Formula vsebuje tudi Sodium Butyroyl Hyaluronate, ki v koži ostaja občutno dlje od običajne hialuronske kisline. Edinstven izdelek je namenjen najboljšim možnim rezultatom z vlaženjem v vseh plasteh kože, ki trajajo mnogo dlje kot pri običajnih izdelkih s hialuronsko kislino, ter spodbuja naravno sintezo HA.