Ves svet govori o alfa hidroksi kislinah (AHA), izdelki, ki obljubljajo brezhibno kožo, pa kar letijo s prodajnih polic. Preveri, zakaj tokrat preprosto moraš slediti množici!

AHA kisline za nego kože uporabljamo, da bi odstranili odmrle kožne celice, ki se nabirajo na naši koži, jo dušijo, ovirajo njeno obnovo ter pod sabo skrivajo novo, sijočo polt. Poznamo več različnih AHA kislin, najbolj priljubljena med njimi pa je vsekakor glikolna kislina. Glikolno kislino pridobivajo iz sladkornega trsa, razlog za njeno priljubljenost pa se skriva v njeni molekularni strukturi. Izmed vseh AHA kislin ima najmanjšo molekularno maso, zato lažje prodre v povrhnjico, se stisne pod odmrle kožne celice in razgradi »lepilo«, s katerim so prilepljene na novo kožo.

Zakaj je luščenje tako pomembno?

Če zadevo nekoliko poenostavimo, ima luščenje s kislinami podoben učinek kot drgnjenje umazanije z umazanih površin – z njim razkrijemo sijočo površino, ki se skriva pod nesnago. Zadeva je sicer nekoliko bolj zapletena, saj luščenje hkrati spodbuja nastanek novih celic, odpravlja drobne gubice, hiperpigmentacijo in gube. Ker naša koža ni več obremenjena z umazanijo in odmrlimi kožnimi celicami, se pore zmanjšajo, akne pa so opazno izboljšane. Glikolna kislina ima podoben učinek retinoidom in pilingom, a je manj dražeča, saj večina retinoidov kožo obnavlja tako, da namerno povzroči vnetje, da bi spodbudila koži naraven proces obnove. Pilingi kožo pogosto poškodujejo z grobimi delci, zato niso primerni za občutljivo kožo.

THE ORDINARY AHA 30% + BHA 2% PEELING SOLUTION

Kako izbrati pravo glikolno kislino?

Koncentracije – zelo poenostavljeno pravilo bi bilo sledeče: višja kot je koncentracija glikolne kisline, bolj učinkovit je izdelek (seveda ni čisto tako preprosto, kar bomo razložili v naslednjem odstavku). Medtem ko se koncentracije pod 3% običajno uporabljajo za vezanje z vodo, je koncentracija okoli 5% primerna za vsakodnevno uporabo, koncentracija 10% ali več pa za uporabo vsak drug dan ali tedensko uporabo kot tretma.

pH – glikolna kislina je najbolj učinkovita, če je njen pH med 3 in 4. Medtem ko večina izdelkov vrednosti pH sploh ne navaja, imajo vsi izdelki The Ordinary jasno naveden pH in pKa (intenzivnost kisline – pKa in pHa morata biti za optimalno učinkovitost z najmanj draženja čim bolj podobna).

  • The Ordinary Glikolna kislina vsebuje 7% glikolne kisline in ima pH med 3,5 in 3,7
  • The Ordinary AHA + BHA tretma vsebuje 30% AHA kislin s pH med 3,5 in 3,7

Kaj, če mi zmanjka celic?

Po Hayflickovi teoriji staranja, ima vsaka celica že vnaprej določeno število delitev, preden dokončno umre. Če bi to veljalo za kožne celice, bi zaradi uporabe luščil in pilingov sčasoma ostali brez ali z mrtvimi kožnimi celicami. Na srečo teorija drži zgolj za celice v telesu, ki se razmnožujejo zgolj z deljenjem (keratinocite). Našo kožo sestavljajo keratinociti in velik delež izvornih celic, katerih naloga je, da ustvarjajo nove izvorne ter kožne celice, ki nadomestijo odmrle kožne celice.

Bodite varni na soncu

Glikolna kislina poveča občutljivost kože na sončne žarke, zato je pomembno, da ob njeni uporabi nosite UV zaščito. Za vsakodnevno uporabo zadostuje uporaba mineralnih podlag, CC krem ali podlag z UV filtrom, za dneve, ko smo bolj izpostavljeni soncu pa uporabimo močnejšo kremo.