Hialuronska kislina se zdi kot čudež, ki smo ga vsi čakali – kožo vlaži, jo ščiti pred staranjem, napne in zgladi. Nič čudnega, da je postala ena najbolj priljubljenih kozmetičnih sestavin, o kateri govorijo vsi proizvajalci kozmetike. Kaj pa, če vas vlečejo za nos?

Seveda imamo tudi sami v ponudbi hialuronsko kislino – pa ne le v eni različici, kar treh (zakaj, vam bo jasno do konca tega bloga). In seveda jo tudi mi obožujemo in verjamemo v njene številne pozitivne lastnosti, vendar le ob pravilni uporabi. V nasprotnem primeru lahko hialuronska kislina povzroči celo več škode, kot koristi.

Prevelike molekule ne prodrejo v kožo

Pogosto ima hialuronska kislina prevelike molekule, da bi te lahko prodrle v našo kožo. Kot takšna čepi na povrhnjici in, namesto da bi vlago privlačila v kožo, slednjo vleče iz nje. Pomembno je, da izbiramo izdelke, ki vsebujejo hialuronsko kislino z dovolj majhnimi molekulami, po možnosti različnih velikosti, da lahko prodirajo v različne plasti kože in tako kožo v celoti vlažijo.

Hialuronska kislina lahko IZSUŠI vašo kožo

Ker hialuronska kislina nase veže 1000x toliko vode, kot tehta sama, je lahko odličen vlažilec. Seveda, če je v njenem okolju dovolj vlage. Težave nastanejo, ko je zrak okoli nas suh, recimo pozimi. Ker hialuronska kislina ne najde dovolj vlage, na katero bi se vezala, v zraku iz okolice, slednjo začne iskati v najglobljih plasteh naše kože. Tako se koža, ki je sicer sprva čutiti površinsko bolj navlažena, prične globinsko izsuševati, kar na dolgi rok vodi do utrujene, upadle in kronično izsušene kože, česar si vsekakor nismo želeli.

Hialuronsko kislino je tako najbolj priporočljivo uporabljati poleti, ko je zrak bolj vlažen, če jo že uporabljate pozimi, pa sledite nasvetom v naslednjem poglavju.

Hialuronska kislina

Kako pravilno uporabljamo hialuronsko kislino?

Ko uporabljate hialuronsko kislino, je nikoli ne uporabite, brez da bi preko nje nanesli še vlažilni serum ali kremo. Tako ji že takoj date vlago, ki jo bo vezala nase, in preprečite, da bi jo iskala v globljih plasteh kože. Podoben učinek dosežete, če je ne nanašate na popolnoma suho, temveč na nekoliko navlaženo kožo.

Če je zrak suh, lahko hialuronsko kislino nanesete tik pred tuširanjem in nego v kopalnici, v kateri bo zrak zaradi tuširanja vlažen. Prav tako vam je lahko v pomoč vlažilec zraka na vaši pisarniški mizi, ki bo dvignil odstotek vlage v zraku.

Kako izbrati pravo hialuronsko kislino?

Prav tako kot sama uporaba, je pomembno tudi, da izberemo pravi izdelek, ki bo nudil varno in učinkovito vlaženje kože. Preverite, da ima vaš izdelek več molekularnih velikosti hialuronske kisline in, če želite še boljšo učinkovitost, tudi snovi, ki spodbujajo njeno naravno nastajanje v koži.

Hialuronske kisline v naši ponudbi se razlikujejo tako po različnih oblikah hialuronske kisline – The Ordinary vsebuje 3 različne oblike, Hylamide 5 oblik, NIOD pa kar 15, kot po drugih sestavinah. Poleg tega je namreč vsaka izmed njih nadgradnja prejšnje še iz vidika podpornih sestavin, več o tem pa lahko preberete v podrobni primerjavi na našem blogu.