Izbira nege kože bi se morala vedno prilagajati tako vremenskim razmeram kot našemu zdravju, ciklom ter počutju.  Ob mrzlem zimskem vremeru in suhem zraku v zaprtih prostorih tako naš obraz potrebuje precej drugačno nego, kot sicer, hkrati pa si lahko privoščimo tudi kakšen dodaten tretma, ki se sicer ne razume najbolje s sončno svetlobo. Preverite, kako oživiti utrujeno in izsušeno kožo v najhladnješih dneh.

Kisline in retinol

Zima je odličen čas za uporabo kislinskih pilingov in retinola. Tovrstni izdelki lahko namreč povečajo občutljivost kože na sonce, zato jih moramo v poletnih mesecih uporabljati še posebej previdno. Ker je pozimi sonce precej šibkejše, je nevarnost za poškodbe manjša. 

Tudi osebe s suho kožo potrebujejo luščenje, s katerim odstranimo odmrle kožne celice, ki sicer vlažilnim izdelkom onemogočajo, da bi prodrli v živo kožo, kjer jih potrebujemo. Če je vaša koža suha, kislinski piling uporabite trikrat tedensko, sicer pa ga lahko uporabite tudi vsak dan.

Ker so lahko kislinski pilingi precej izsušujoči, česar si pozimi seveda ne želimo, predlagamo uporabo sledečih izdelkov:

  • Salicilna kislina – beta hidroksi kisline so precej manj izsušujoče od alfa hidroksi kislin, hkrati tudi manj dražijo, a kljub temu prodirajo celo v pore, kamor AHA kisline ne prodrejo.
  • Granactive retinoid – manj dražeča oblika retinola, ki je v izdelkih The Ordinary dodatno obogatena s skvalanom, izjemno vlažilnim in stabilnim oljem.

The Ordinary Granactive Retinoid

Še več vlage ...

Količino vlage v koži lahko povečamo z nanosom snovi, kot je hialuronska kislina. Slednja nase veže kar 1000x količino vode svoje lastne teže, zato pomaga globinsko navlažiti kožo.

... in maščob

Olja nam pomagajo zadržati vlago v koži, a pazite – če slednje v koži ni dovolj, jo moramo najprej dodati, kot smo omenili v prejšnjem koraku. Edino olje, ki lahko samostojno odpravlja izsušenost kože, je skvalan, saj ima bolj fino molekularno strukturo. Čudovito za zimsko nego kože je tudi marulino olje, ki je stabilno, razkošno in posebej primerno za suho kožo.

The Ordinary Natural Moisturizing Factors

Naravni vlažilni faktorji

Kot nam namiguje že ime samo, so naravni vlažilni faktorji naravno prisotni v naši koži. Njihova naloga je zadrževanje vlage, brez njih pa naša koža ne more izkoristiti vlage iz okolja in se z njo vlažiti. Poleg tega delujejo tudi kot nekakšen zaščitni plašč za našo kožo in jo varujejo pred škodljivci.

Pomemben del NVF predstavljajo aminokisline, ki našo kožo oskrbujejo z vlago in jo naredijo gladko. Iz aminokislin je sestavljen tudi kolagen, ob njihovem pomanjkanju pa koža postane groba in temna.

The Ordinary Amino Acids + B5 vsebuje 17% aminokislin in 5% vitamina B5, uporabljamo pa ga lahko samostojno ali vmešanega v druge serume in kreme. Aminoksiline lahko poleg drugih naravnih vlažilnih faktorjev najdete tudi v The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA, ki je na voljo v kremni teksturi in nudi še izdatnejše vlaženje. Za najzahtevnejšo kožo je primerna tudi uporaba obeh izdelkov hkrati.

The Ordinary Amino Acids + B5

Blažje oblike vitamina C

Čeprav bodo več doprinesle k svetlenju kože kot k izgradnji kolagena, so alternativne oblike vitamina C, kot sta The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution ali The Ordinary Ethylated Ascorbic Acid, manj dražeče kot l-askorbinska kislina in tako boljša izbira za zimske dni, ko je naša koža izsušena.

Niacinamid

Niacinamid je povsem nedražeča sestavina, ki krepi naraven zaščitni plašč kože in tako preprečuje izgubo vlage. Poleg tega krepi imunski sistem kože ter odpravlja hiperpigmentacijo, akne in gubice.

Nanašajte serume takoj

Serume na kožo nanašajte nemudoma po čiščenju, ko je ta še nekoliko vlažna. To je še posebej pomembno pozimi, ko lahko suh zrak še hitreje izsuši našo kožo. Ker je v njej po čiščenju več vlage, kot v zraku, slednji privlači vlago iz kože, zato jo moramo ujeti, še preden izhlapi.