Če si želimo, da bi bila naša koža čim lepša, mora biti naše telo očiščeno toksinov, za kar skrbijo jetra in ledvice, hormoni uravnovešeni, pri čemer igrata pomembno vlogo nadledvična žleza in ščitnica (če je slednja šibka, opazimo tudi suho, pusto kožo) ter črevesje ustrezno izpraznjeno, sicer koža postane odebeljena, mastna in mozoljasta. Čista, popolna koža je pogosto odraz čistega črevesja.

Oreščki

Oreščki, predvsem mandlji, vsebujejo vitamin E, ki kožo ščiti pred prostimi radikali in ji pomaga zadrževati vlago.

Rdeča in zelena zelenjava

Oranžno-rdeča zelenjava je polna beta karotena, ki ga naše telo pretvori v vitamin A, ta pa preprečuje poškodbe celic in prezgodnje staranje. Dober vir vitamina A je tudi špinača in druga listnata zelenjava.

Citrusi

Vitamin C je pomemben za nastajanje kolagena, beljakovine, ki tvori osnovno strukturo naše kože. Zaradi propada kolagena naša koža postane povešena, zato nam vitamin C pomaga, da ponovno postane napeta.

Omega 3 in zdrave maščobe

Prvi korak na poti k zdravi koži je zadosten vnos omega 3 maščobnih kislin. To je še posebej pomembno, če je vaša koža suha in groba. Podobno pomembne so zdrave maščobe vključno z olivnim in kokosovim oljem, ki bi jih na dan naj zaužili okoli 1 deciliter.

Zeleni smoothieji

Zaradi visoke vsebnosti hranil, klorofila in vode je priporočljiv vnos večjih količin zelenjave. Da bi podprli delovanje jeter, uživamo čim več temne listnate zelenjave, kot so klorela, ohrovt, špinača, regrat in brokoli. Slednjo boste najlažje zaužili tako, da jo v radodarnih količinah vmešate v svoj smoothie.

Skin food

Kartenoidi

Eden najučinkovitejših načinov za ohranjanje mladostnega videza je uživanje kartenoidov. Slednji dajejo sadju in zelenjavi rdečo, oranžno in rumeno bravo ter jih ščitijo pred poškodbami zaradi svetlobe – enak vpliv pa imajo tudi na naše telo.

Eden najboljših oblik kartenoidov je astaksantin, ki ga pridobivamo iz morskih alg (slednje ščiti pred UV svetlobo) in je razlog, zakaj je meso lososa ali perje flamingov rožnate barve. Gre za izjemno močen antioksidant, ki je verjetno tudi najmočnejše protivnetno sredstvo, kar ga poznamo – raziskave celo kažejo, da preprečuje sončne opekline. Astaksantin je pri uničevanju prostih radikalov 65x močnejši od vitamina C, 54x od beta karotena in 14x od vitamina E. Ker je topen v maščobah, prodre v celične membrane, kjer nas izjemno učinkovito ščiti pred fotostaranjem, vnetji in prostimi radikali.

Japonski znanstveniki so ugotovili, da so rezultati uživanja 2mg astaksantina dnevno vidni že po dveh tednih.

Fermentirana živila

Fermentirana živila nudijo podporo zdravemu črevesju, s tem pa skrbijo za pravilno prebavo in dober imunski odziv tern as oskrbujejo z B vitamin, omega-3, prebavnimi encimi, laktazo in drugimi koristnimi snovmi.

Kostna juha

Na prvi pogled nenavaden nasvet za mladostno kožo ima povsem logičen razlog. Ker se naša koža guba in poveša zaradi pomanjkanja kolagena, slednjega skušamo nadomeščati. Veliko kolagena se nahaja v živalskih kosteh, ko jih kuhamo, pa se izloči v juho. Prav iz tega razloga številni kostno juho uvrščajo med superživila.

Aloe vera

Uživanje soka aloe vere je v raziskavah celo podvojila količino hialuronske kisline in kolagena v telesu.

Hrana z negativnim vplivom na našo kožo

Če želimo, da bi bila naša koža mladostna in zdrava, moramo prav tako kot živila, ki kožo izboljšajo, upoštevati tisto hrano, ki njeno zdravje ogroža.

Inzulinska in leptinska odpornost na primer močno pospešujeta staranje, zato je pomembno, da raven obeh hormonom ohranjamo nizko. To najlažje storimo z omejevanjem vnosa žit in sladkorja, predvsem fruktoze.

Hkrati nas seveda opazno postara tudi kajenje, uživanje alkohola in vnos predelane hrane, trans maščob, navadne namizne soli in pasteriziranih mlečnih izdelkov.