Zaščita pred UV žarki sodi med najpogosteje priporočane načine za ohranitev mladostnega videza in preprečevanje prezgodnjega staranja kože. Pa je res krema z UV zaščito tista, ki bo zamrznila čas?

Kozmetični izdelki z UV zaščito so izjemno problematična tematika – od kemičnih filtrov, ki pri izpostavljenosti soncu povzročajo nastanek prostih radikalov in s tem še več poškodb kože, kot če bi bili izpostavljeni golemu soncu, do hormonskih motilcev in nano delcev v kremah z mineralno UV zaščito. Poleg tega le redki med nami nanašamo zadostne količine kreme, da bi dosegli na njej deklarirano stopnjo UV zaščite, še manj pa nas med dnevom ponovi nanos, zato smo sredi dneva že skorajda povsem nezaščiteni. Hkrati nam številka ob oznaki ZF ali SPF pove le, kako dobro nas izdelek ščiti pred UVB žarki, ki povzročajo opekline, ne pa tudi UVA žarki, ki povzročajo staranje in poškodbe kože.

Prav tako pomembna, kot ustrezna zaščita od zunaj, je tako zaščita kože od znotraj. Ta zagotavlja, da bo koža na izpostavljenost soncu reagirala zdravo, izdelki za UV zaščito pa bodo njena opora.

Uživanje antioksidantov, kot so kartenoidi in katehini (ki se naravno nahajajo v čaju), je ena najbolj spregledanih naravnih zaščit pred soncem, ki:

  • Preprečuje oksidacijski stres zaradi UV svetlobe
  • Ščiti spremembe DNK zaradi UV svetlobe
  • Preprečuje fotostaranje

 

zaščita pred soncem

Kako se zaščititi pred soncem od znotraj?

Astaksantin

Med kartenoidi ima najmočnejše delovanje proti celični smrti zaradi UV svetlobe astaksantin, ki tudi sicer na področju zaščite pred fotostaranjem nima konkurence. Gre za snov, ki jo proizvajajo mikroalge, ki se ob izsušenosti z njim zaščitijo pred UV žarki, in zaradi katere so rožnato obarvani flamingi in meso lososa. Lososom prav astaksantin daje moč, da plavajo proti toku rek in veljajo za kralje mišične vzdržljivosti. V boju s prostimi radikali je kar 65-krat močnejši od vitamina C, ker je topen v maščobi pa se vgradi v celične membrane.

Raziskave kažejo, da so ljudje, ki so pred jemanjem astaksantina pordeli že po pol ure izpostavljenosti soncu, po uživanju 4mg dnevno vsaj 3 tedne na soncu lahko brez težav preživeli štiri ure. Prav iz tega razloga je zelo priljubljen tudi pri športnikih, ki ogromno časa trenirajo na prostem. Prav tako naj bi učinkovito odpravljal že nastale poškodbe zaradi sonca.

Izvleček Polypodium leucotomos

Srednjeameriška praprot je močen antioksidant, ki preprečuje poškodbe kože zaradi sonca in prostih radikalov ter ščiti naš DNK.

Likopen

Likopen je v raziskavah upočasnil nastanek sončnih opeklin – osebe, ki so uživale paradižnikovo mezgo 10 tednov, so bile kar za 40% manj dovzetne za sončne opekline.

Vitamina C in E ter polifenoli

Izboljšajo odpornost telesa na fotopoškodbe. Med, sadje, brokoli, zelje, zelena, čebula, peteršilj in čaj so bogati s polifenoli.