Kultna linija nege kože The Ordinary je bogatejša za povsem prenovljene izdelke z retinolom v bazi iz skvalana, izjemno stabilnega olja iz oliv, ki je nadvse podoben našemu naravnemu sebumu. Kaj sploh je retinol, zakaj ga vključiti v nego obraza in kako se izdelki The Ordinary z retinolom razlikujejo od podobnih izdelkov?

Zakaj uporabljati retinol?

Dermatologi so si enotni, da je retinol odličen za ohranjanje mladostne in gladke kože. Njegovo delovanje namreč zajema sledeče:

 • Pomaga gladiti gube
 • Napne kožo
 • Odpravlja lažje oblike aken
 • Izenači ten in teksturo kože
 • Prepreči nastanek fotopoškodb
 • Spodbuja nastanek kolagena in elastina
 • Spodbuja obnovo celic
 • Očisti zamašene pore
 • Spodbuja nastanek glikozaminoglikanov, kot je hialuronska kislina

 

Čeprav ste morda slišali, da retinol kožo tanjša, dermatologi zatrjujejo prav nasprotno – koža naj bi bila ob njihovi uporabi močnejša.

The Ordinary Granactive Retinoid

Retinol, retinoična kislina ali hidroksi pinakolon retinoat?

Zgoraj navedene učinke doseže le retinoična kislina, a naša koža vsebuje encime, ki tudi čisti retinol pretvorijo v slednjo. Medtem ko retinoična kislina deluje takoj, pa ima retinol manj stranskih učinkov na našo kožo. Uporabo retinoične kisline namreč pogosto spremlja razdražena, pordela koža, ki se lušči.

Na srečo nam z odkritjem hidroksi pinakolon retinoata (HPR) ni več treba izbirati med draženjem in učinkovitostjo. HPR je ester retinoične kisline, ki deluje hitro in učinkovito kot retinoična kislina, a povsem brez draženja. Raziskave, ki jih je opravil laboratorij International Dermal Institute, so pokazale, da se je ob nanosu 0,1% koncentracije HPR po dveh tednih hrapavost kože zmanjšala za 50%, luščenje, ki je posledica suhe kože, pa za 40%.

Retinoična kislina ali Retin-A je aktivna oblika vitamin A, ki se veže neposredno na retinoidne receptorje v koži. HPR ima podobno delovanje, a za razliko od Retin-A ali retinola kože ne draži. Medtem ko mora retinol naša koža najprej pretvoriti v retinoično kislino, zaradi česar deluje približno 20-krat šibkeje od retinoične kisline, HPR deluje nemudoma.

The Ordinary »Granactive Retinoid«

Izdelki The Ordinary z retinoidom v naši ponudbi vsebujejo t.i. “Granactive Retinoid«. Gre za dostavni sistem aktivne snovi HPR. Ker gre za kompleks sestavin, ki skupaj tvorijo aktivno snov, moramo, da bi dobili realno vsebnost čistega HPR, deklarirano koncentracijo deliti z 10. Če izdelek vsebuje 2% Granactive Retinoida, to torej pomeni, da vsebuje 0,2% HPR.

The Ordinary Granactive Retinoidi v skvalanu so izjemno stabilni, saj ne vsebujejo vode, zato tudi ne potrebujejo posebne brezzračne embalaže, uporabni pa so še leto dni po odprtju. Njihova tekstura je zaradi skvalana oljnata in hranilna.

Če vaša koža ni najbolj zadovoljna s skvalanom (ta sicer sam po sebi ni komedogen, a lahko v redkih primerih povzroči kakšen mozoljček), lahko izberete tudi različico brez skvalana. Gre pravzaprav za starejši izdelek iz linije The Ordinary, ki ima lahko teksturo in ni oljnat, a vsebuje vodo in je zato nekoliko manj stabilen. Ker je v izdelku poleg HPR tudi retinol, je ta nekoliko močnejši od 2% Granactive Retinoida v skvalanu.

The Ordinary Granactive Retinoid

Kako uporabljamo retinol?

S pravilno uporabo retinola zagotovimo njegovo optimalno delovanje. Pri uporabi zato svetujemo, da ste pozorni na sledeča pravila:

 • Pričnite z uporabo najnižje koncentracije in tako koži dovolite, da se privadi na uporabo retinola in šele nato preidite na višjo koncentracijo.
 • Da bi preprečili draženje, retinol nanesite na kožo šele 20 minut po tem, ko ste jo očistili z vodo, da se povsem posuši.
 • Na celoten obraz nanesite za grahovo zrno izdelka – raje manj, kot več.
 • Retinol nanašajte le zvečer in se čez dan zaščitite pred soncem.
 • Če vaša koža postane občutljiva ali razdražena, nanašajte retinol vsak drug večer.
 • Istočasno ne uporabljajte drugih kislin, kot sta salicilna in glikolna kislina (kisline in retinol lahko uporabljate izmenično vsak drug dan). Prav tako vitamin C raje nanašajte zjutraj in ne takoj po uporabi retinola.
 • Ne uporabljajte retinola, če ste noseči ali dojite.