Vzroki za pojav gub, ki jih najpogosteje zasledimo, zvenijo nekako tako: okoljski vplivi, UV žarki, kajenje in slabe prehranjevalne navade. Seveda vsi ti faktorji še kako vplivajo na staranje naše kože, a nam gube lahko povedo tudi mnogo več. Kaj torej povzroča nastanek gub okoli oči in kako upočasnimo njihov nastanek?

Kaj pravi kitajska medicina?

V kitajski medicini se gube pričnejo pojavljati, ko se v telesu prične zmanjševati vsebnost tekočin. V tej jin fazi dehidracija povzroči pojav gub okoli oči in ust, zato se moramo osredotočiti na rehidracijo telesa s pravilno prehrano.

Kaj povedo vaše gube o vas?

Smejalne gube, kot jim radi rečemo, se nahajajo ob kotičkih oči in so obrnjene navzgor ter jih povezujemo z veselo, nasmejano naravo osebe. Takšni ljudje se smejijo z Duchenneovim nasmehom, širokim nasmehom, ki sega vse do oči in sproži nastanek endorfinov. Če so naše gube obrnjene navzdol, jih povezujemo z žalostjo, če segajo čez ličnico, z nesrečo, gube, ki segajo vse na lice pa so znak žalovanja. Ker gre za globlja čustva, je tudi gube težje odpravljati.

Gube okoli oči

Kako ledvice vplivajo na kožo okoli oči?

Ledvice so nekakšna čistilna naprava našega telesa in so odgovorne za predelavo vseh tekočin v našem telesu. Ko je telo dehidrirano, to vpliva na naše ledvice, kar se med drugim kaže kot zabuhlost in temni kolobarji pod očmi. V kitajski medicini so prav gube pod očmi tiste, ki nakazujejo na poslabšano delovanje ledvic.

Kako odpraviti gube okoli oči s celostnim pristopom?

  1. Prehrana

Iz prehrane najprej izločite sladkor, ki je znan povzročitelj prezgodnjega staranja, in drugo hrano, ki povzroča vnetja, na primer mlečne izdelke in predelano hrano. Da bi okrepili ledvice, ki jih povezujemo z nastankom gub pod očmi, jejte dovolj stročnic in listnate zelene zelenjave, zaužijte pa tudi dovolj hrane, kot je brokoli, lan, zelje… Čim več hrane zaužijte tople, posebej priporočljivo je uživanje zelenjavnih juh in enolončnic.

  1. Pijte dovolj vode

Kot smo se naučili, je dehidracija eden osnovnih razlogov za pojav gubic, sploh okoli oči, zato poskrbite za zadosten vnos tekočin. Pijte vodo in neslajene čaje ter zelene smoothije, a vedno tople (vsaj sobne temperature) in po požirkih. Goltanje hladne vode preobremenjuje vaše ledvice in ne prispeva k hidraciji telesa, medtem ko sladkorji v sokovih le še prispevajo k prezgodnjemu staranju.

  1. Redno telovadite

Raziskava na univerzi McMaster v Ontariu je pokazala, da lahko telovadba občutno pomladi našo kožo. Skupina oseb, starejših od 65 let, je dvakrat tedensko telovadila tri mesece, po končanem preizkusu pa je bila njihova koža opazno spremenjena in podobna koži oseb med 20. in 40. letom starosti.

  1. Vlažite kožo

Četudi dovolj pijete, je pomembno, da kožo vlažite tudi od zunaj in ohranjate njeno prožnost. Prvi korak v globinskem vlaženju je hialuronska kislina, lahko pa se odločimo tudi za druge pristope k vlaženju, kot je serum The Ordinary Marine Hyaluronics. Nadaljujemo še z Naravnimi vlažilnimi faktorji, ki zaščitijo zunanjo plast kože pred izgubo vlage. 

nega kože okoli oči The Ordinary, Hylamide, NIOD

  1. Redno uporabljajte nego okoli oči

Oborožite se z antioksidanti in peptidi, ki preprečujejo in upočasnjujejo staranje kože in nastanek gub. Predlagamo Hylamide SubQ Eyes in NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate. Hylamide SubQ Eyes vsebuje širok spekter peptidov, rastlinskih saharidov in aktivnih tehnologij za rehidracijo občutljivega območja okoli oči, medtem ko specifične tehnologije izboljšajo videz gubic okoli oči, zabuhlosti in temnih kolobarjev. NIOD Fractionated Eye Contour Concentrate združuje 28 kliničnih tehnologij, ki ciljajo na številne znake staranja kože okoli oči - dinamične gube, gubice, površinske mikro gubice pod očmi, izgubo elastičnosti (predvsem na zgornji veki), temne kolobarje, zabuhlost in neenakomerno teksturo. Prvi rezultati bodo vidni že po 3 dneh ter se bodo konstantno izboljševali še 8 tednov.  

  1. Zaščitite se pred soncem

Soncu se izpostavljajte zmerno in se pred daljšim zadrževanjem na prostem zaščitite z mineralnim UV filtrom ali, v primeru gub okoli oči še boljšo izbiro, sončnimi očali. Slednja preprečujejo tudi nastajanje gub zaradi škiljenja, ki ga povzroča premočna svetloba.