Obnova kože s pomočjo retinola in kislinskih pilingov v lepotnem svetu velja za sveti gral pomlajevanja – korak, ki ga ne smemo preskočiti, če si želimo, da bi naša koža ostala gladka, napeta in prožna. Kaj pa, če obstaja še naprednejši in varnejši pristop k pomlajevanju?

Naša koža se neprestano obnavlja, odmrle kožne celice pa nadomeščajo nove. Stare kožne celice se rade pričnejo nabirati na koži, zato ta postane pusta, suha, groba in težje vpija nego, ki jo nanašamo nanjo. Pri odstranjevanju odmrlih kožnih celic so nam lahko v veliko pomoč AHA in BHA kislinski pilingi, ki topijo vez, s katero so odmrle kožne celice prilepljene na našo novo kožo, in učinkovito osvežijo polt, odpravljajo akne in mozolje, gladijo teksturo kože in očistijo naše pore. Vse to, če smo pri njihovi uporabi zmerni in previdni.

Ustanovitelj podjetja Deciem, Brandon Truaxe, je rad poudaril, da ni največji ljubitelj klasičnih kislinskih pilingov ali mikrodermabrazije. Menil je, da lahko njihova pretirana uporaba, čeprav v osnovi veljajo za anti-ageing sestavine, vodi do kroničnih vnetij, ravno ta pa so eden največjih vzrokov za staranje kože.

KISLINE UPORABLJAMO PREMIŠLJENO

Da bi omilili negativne plati kislinskih pilingov, sledimo nekaterim pomembnim priporočilom:

  • Dnevno uporabite le en izdelek s kislinami – preverite sestavine vseh svojih izdelkov: tonikov, serumov ipd., kjer se rada skriva predvsem salicilna kislina
  • Prilagodite izbiro kislin svoji koži – glikolna kislina je najmočnejša in najprimernejša za mastno kožo, nekoliko blažja je salicilna kislina, ki hkrati prodira v pore, zato je učinkovita pri odpravljanju mozoljev, za občutljivo in suho kožo je priporočljivejša mlečna kislina (lactic acid), za najbolj občutljivo kožo pa mandelična kislina.
  • Ne pretiravajte s koncentracijo – poslušajte svojo kožo in za vsakodnevno uporabo izbirajte blažje koncentracije.
  • Zaščitite se pred soncem – po nanosu kislin je koža mnogo dovzetnejša za UV poškodbe, zato VEDNO uporabite UV zaščito.

 

NIOD Non-acid Acid Precursor 15%

Retinoli delujejo podobno kot kisline, saj spodbujajo celično obnovo, odstranjevanje odmrlih kožnih celic in nastajanje kolagena ter elastina v globljih plasteh kože, hkrati pa odpravljajo hiperpigmentacijo. Kot AHA in BHA kisline so tudi retinoli dražeči, lahko povzročajo rdečico, luščenje kože in močno izsušenost, tudi ob njihovi uporabi pa moramo biti dosledni z uporabo UV zaščite. Izberemo lahko tudi izdelke The Ordinary s tako imenovanim 'granactive' retinoidom, hidroksi pinakolon retinoatom, ki je ester retinoične kisline in za razliko od slednje kože ne draži, a naj bi bil hkrati tudi nekoliko manj učinkovit od retinoične kisline.

KAJ PA, ČE POVSEM SPREMENIMO PRISTOP K OBNOVI KOŽE?

V želji po izdelku, ki bi kožo obnavljal in gladil kot kisline ter retinol, a je ne bi dražil, so pri podjetju Deciem za svojo linijo NIOD ustvarili t.i. 'nekislinski kislinski predhodnik' oz. NIOD Non-acid Acid Precursor 15% ali skrajšano NIOD NAAP.

NAAP vsebuje tehnološko izjemni napredne sestavine, ki spodbujajo naravno obnovo kože brez draženja ter celo močne probiotične fermente, ki pomirjajo kožo in krepijo njeno naravno zaščito. Tako deluje na več ravneh:

OBNOVA IN LUŠČENJE (namesto retinola in AHA/BHA kislin):

Probiotični fermenti spodbujajo obnovo kožnih celic, odstranjujejo odmrle kožne celice in krepijo naravno bariero kože, hkrati pa delujejo protimikrobno in ščitijo pred onesnaženostjo.

S pomočjo peptida Myristoyl Nonapeptide-3 izdelek posnema delovanje retinola brez negativnih stranskih učinkov, saj slednji spodbuja obnovo kožnih celic in nastanek kolagena, pri tem pa kože ne draži. Peptid Hexanoyl Dipeptide-3 Norleucine Acetate skrbi, da se odmrle kožne celice pravilno odstranjujejo s povrhnjice in spodbuja obnovo kože, s tem pa nadomešča AHA in BHA kisline.

Amino kislina etil linoleat deluje protivnetno in odpravlja akne, hkrati pa uravnava keratinizacijo in nastajanje sebuma ter svetli pigmentne madeže.

PROTIVNETNO DELOVANJE

Izvleček kvasa kožo pomirja, deluje antioksidantno in izboljšuje njeno vlaženje, bisabolol pa deluje močno protivnetno.

VLAŽENJE

Morski eksopolisaharidi kožo intenzivno vlažijo in spodbujajo nastanek kolagena (raziskave so pokazale tudi 125% povečanje kolagena po 15 dneh uporabe).