Vitamin C je naravno prisoten v koži in igra pomembno vlogo pri nastanku kolagena ter zaščiti kože pred prostimi radikali. Če ga na kožo nanašamo v obliki serumov, lahko kožo tudi svetli, odpravlja pigmentne madeže, krepi obrambni plašč kože ter s tem preprečuje izgubo vlage, nas ščiti pred soncem in celo zdravi akne. Pri slednjih lahko deluje posebej blagodejno tudi na nastale brazgotinice ter pomiritev vnetij.  

Spodbujanje nastanka kolagena

Pomanjkanje kolagena je eden od osnovnih vzrokov za nastanek gub, saj povzroči ohlapnost in neprožnost kože. Vitamin C podpira sintezo kolagena tako, da ga naredi bolj stabilnega, spodbuja njegov nastanek in izboljša njegovo funkcijo pri krepitvi povrhnjice. Klinične raziskave dokazujejo, da uporaba vitamina C spodbuja nastajanje kolagena tako v mladi kot zreli koži.

Zaščita pred UV žarki in okoljskimi vplivi

Čeprav ne gre za UV filter, nas vitamin C ščiti pred prostimi radikali, ki so posledica izpostavljenosti UV žarkom. Dokazano zmanjšuje peroksidacijo lipidov, upočasnjuje nastanek vnetnih citokinov in nas ščiti pred apoptozo (celično smrtjo), ki so posledica izpostavljenosti soncu, toksinom in stresu.

Odpravlja hiperpigmentacijo

Vitamin C zmanjša nastanek melanina ter preprečuje njegovo oksidacijo. Ten kože je zato enakomernejši, sončne pege in brazgotine manj opazne.

The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F 30ml

Katero obliko vitamina C izbrati?

Vse te pravljične obljube so v realnem življenju precej bolj zapletene – vitamin C kot takšen je namreč precej nestabilen in lahko draži kožo, zato se proizvajalci kozmetike že lep čas trudijo ustvariti popolno obliko vitamina C. Rezultat? Poplava izdelkov z različnimi oblikami vitamina C z zapletenimi imeni in še bolj zapletenimi formulami. Katerega naj torej izberemo? Za lažjo izbiro smo pripravili pregled oblik vitaminov C, ki so na voljo v liniji The Ordinary:

L-Ascorbic Acid

Čisti vitamin C, ki je sicer najbolj učinkovit, a pogosto nestabilen in dražeč. Takšna oblika je vodotopna, a hkrati nestabilna v vodnih serumih, zato jo proizvajalci pogosto vmešajo v silikonske baze. Da bi bil izdelek z l-askorbinsko kislino čim bolj stabilen ter čim manj dražeč, ne sme vsebovati vode in mora imeti čim nižji pH, za čim boljšo učinkovitost pa se priporoča uporaba koncentracij med 10 in 25% (če je vaša koža občutljiva, uporabite nižjo koncentracijo ali izdelek razredčite z drugim izdelkom). The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% vsebuje mikro prah l-askorbinske kisline, zato nam ob nanosu daje občutek zelo nežnega pilinga, a zagotavlja stabilno dostavo vitamina C v visoki koncentraciji in brez uporabe vode.

Ascorbyl Tetraisopalmitate

Je naprednejša, oljetopna oblika vitamina C, kar mu omogoča izjemno dobro prodiranje v globje plasti kože. Gre za eno najbolj stabilnih oblik vitamina C, ki v kožo prodre najhitreje in najgloblje (kar trikrat bolje od l-askorbinske kisline), več raziskav pa je dokazalo, da nudi boljše rezultate kot l-askorbinska kislina tudi v 25-krat nižjih koncentracijah. The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F smo pri Beautyology izbrali kot najboljšo obliko vitamina C v liniji in jo tako v tej fazi kot edino uvrstili v naš prodajni program.

Ascorbyl Glucoside

Gre za vodotopno obliko vitamina C, ki je kombinirana z glukozo in je precej stabilnejša od same l-askorbinske kisline. Dokazano dobro odpravlja težave s hiperpigmentacijo že v koncentracijah 5% ali več. Ker ga lahko formuliramo z vodo, so izdelki s to obliko vitamina C prijetne teksture seruma. The Ordinary Ascorbyl Glucoside Solution 12% je odlična opcija, če iščete serum z vitaminom C na vodni osnovi, ki ga lahko uporabite tudi pod ličili.

Magnesium Ascorbyl Phosphate

Je vodotopna oblika vitamina C, ki je stabilnejša a manj učinkovita od l-askorbinske kisline. Težko ga je formulirati v visokih koncentracijah (nad 10%), saj bi morali izdelke emulgirati, da bi dobili teksturo losijona. Stabilen je pri pH okoli 7, učinkovit pa že v mnogo nižjih koncentracijah kot l-askorbinska kislina. Ta oblika vitamina C lahko pomaga pri izboljšanju hidracije kože in uravnavanju izločanja sebuma.